Stewards of the iconic buildings and grounds of Capitol Hill since 1793.

Featured

Members of the House of Representatives sit in unassigned armchairs arranged in a semicircle on tiered platforms that face the Speaker's rostrum. Behind the rostrum is a frontispiece with Ionic columns made of black Italian marble with white Alabama marble capitals. An American flag occupies the center and is flanked by two bronze faces. The chamber's lower walls are walnut paneled with intervening light grey Genevieve Sheldorado marble pilasters. A gallery for visitors and the press corps rings the chamber
The House Chamber, also known as the "Hall of the House of Representatives,"...

Featured

Screenshot of Google Maps image of United States Capitol and surrounding areas.
Located at the center of Washington, D.C., the U.S. Capitol Building and other...

Featured

AOC members holding the Historic Preservation Award that they received
The Architect of the Capitol strives to perform all work at a high level of...

Featured

Food pantry photos courtesy of Richard Edmonds.
Edmonds hopes to leave behind a legacy that exemplifies how important it is to...

Dirksen Building History

Dirksen Building History

Dirksen Building History
Overview 

Until the 1940s, Senate staff positions were mostly clerical and custodial. President Franklin Roosevelt's New Deal and the response to the nation's entry into the Second World War fueled the growth and domination of the executive branch. As a result, congressional leaders became convinced of the need to greatly expand their staffs to include experts on a growing list of complex policy issues.

Soon after the war ended, Congress passed the Legislative Reorganization Act of 1946. This landmark statute allowed Congress to hire professional staffs at salaries equal to those employed by the executive branch. Each committee gained four professional and six clerical aides. The surge in numbers of new staff made a second building necessary - one intended primarily to accommodate committees.

In a departure from committee arrangements in the Russell Building, where members and witnesses sat around a common table, the new building would feature large hearing rooms with raised platforms for members and facilities suitable for the new medium of television.
 

Last Updated: May 14, 2012