Stewards of the iconic buildings and grounds of Capitol Hill since 1793.

Featured

The Frieze of American History in the Rotunda of the United States Capitol
The Frieze of American History in the Rotunda of the United States Capitol...

Featured

A virtual Map of Capitol Hill from above
View a map of the U.S. Capitol and other buildings and grounds cared for by the...

Featured

AOC Gardener at the U.S. Botanic Gardener handling some orchids
Information about working for the Architect of the Capitol:

Featured

The Statue of Freedom atop the U.S. Capitol
This is the first in a series of occasional articles, written by the Architect...

House Chamber

House Chamber

Members of the House of Representatives sit in unassigned armchairs arranged in a semicircle on tiered platforms that face the Speaker's rostrum. Behind the rostrum is a frontispiece with Ionic columns made of black Italian marble with white Alabama marble capitals. An American flag occupies the center and is flanked by two bronze faces. The chamber's lower walls are walnut paneled with intervening light grey Genevieve Sheldorado marble pilasters. A gallery for visitors and the press corps rings the chamber
Overview 

The House Chamber, also known as the "Hall of the House of Representatives," is a large assembly room located in the center of the U.S. Capitol's south wing. Members of the House of Representatives sit in unassigned armchairs arranged in a semicircle on tiered platforms that face the Speaker's rostrum. Behind the rostrum is a frontispiece with Ionic columns made of black Italian marble with white Alabama marble capitals. An American flag occupies the center and is flanked by two bronze faces. The chamber's lower walls are walnut paneled with intervening light grey Genevieve Sheldorado marble pilasters. A gallery for visitors and the press corps rings the chamber on the upper level.

The House of Representatives first used the chamber on December 16, 1857. It was designed by Thomas U. Walter, the architect of the U.S. Capitol extension, who planned the room without windows in order to insulate the members from outside noise and interference. Natural light was provided through a large skylight and fresh air was introduced by steam-powered fans. The ceiling and the remaining high-Victorian design features were removed during the chamber's reconstruction that took place in 1949-1950.

One of the most dramatic alterations occurred when the elaborate iron ceiling and stain glass skylight were replaced by a stainless steel and plaster ceiling. These design changes were meant to rid the room of its Victorian past and replace it with architecture from the early republic.

Last Updated: September 25, 2014